Intervju: Admir Korjenic

Av: Øyvind Halsøy

Admirwebexport1

(Foto: Odin Drønen)

Admir Korjenic som også går under navnet Admir Kenan har vært aktiv som DJ siden 2008, og er et kjent fjes for mange i Bergens klubbscene. Etter å ha følt at musikkmiljøet i Bergen var inkluderende og støttende har han bestemt seg for å prøve å gi noe tilbake, siden han føler selv at han har fått mange sjanser og har fått god hjelp av andre personer. For to år siden bestemte han seg for å starte et plateselskap og nå førstekommende lørdag er det endelig klart for en releasefest på Østre. Denne kvelden blir det musikalske opptredner av: Blondes, Telephones, Pandreas, The Glue og Admir Kenan, mens VJ Birk har jobbet med det som virker til å bli et spennende visuelt show.

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/playlists/8809919″ params=”” width=” 100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Hvordan fikk du ideén om å starte et plateselskap:

Ideen begynte egentlig for to år siden fordi jeg hadde vært med å arrangere en del kvelder på Electric Cafe, Landmark, og i forbindelse med Ekkofestivalen . Det var veldig gøy å arrangere kvelder men problemet er at når kvelden er over så sitter du igjen med en litt tom følelse. Det har vært veldig gøy du er litt i ekstase – det har gått bra, en har kanskje hatt mange besøkende – hørt flinke artister, men så sitter du igjen etterpå, ja, litt tom. Kvelden er over og jeg fikk lyst til å gjøre litt mer, noe litt mer faglig kan man si. Da begynte tanken på å lage musikk og å starte plateselskap å snurre oppe i hodet mitt, jeg hadde jo ingen peiling på hvordan jeg skulle lage musikk, for jeg hadde jo aldri laget musikk i hele mitt liv, men jeg kjente en del folk som drev med det.  Jeg begynte også å tenke at det kanskje ikke hadde vært så dumt om Bergen fikk et nytt plateselskap. Så jeg bestemte meg for å begynne med begge deler. For ca et år siden løsnet alt, fordi da kom jeg over Pandreas. Jeg fant en demo av han på internett og han var kanskje en av de første fra Bergen som virkelig hadde noe nytt på gang. Han hørtes veldig moderne og fresh ut, med veldig fine melodier. Jeg tok kontakt for å høre om han var interessert i et sammarbeid og det var han heldigvis så deretter begynte alt å veldig kjapt. Sånn begynte det, og kanskje den viktigste personen med på dette lasset som har fått det opp å gå er Tarjei Nygård som driver UNTZUNTZ-records med Eirik Fagertun. Han mye kompetanse og erfaring, og han har hjulpet meg med alt mulig  Jeg kjent med for noen år siden og han har loset meg gjennom prosessen i tillegg til at vi har brukt mye tid sammen i studio, han har lært meg litt opp kan man si.

 

Hva er plateselskapets profil?

Musikken jeg har lyst til å gi ut er elektronisk musikk fra Bergen som passer både hjemme og på klubben – har store lydbilder og har gode melodier. Jeg kan høre på veldig mye forskjellig elektronisk musikk dub, techno, minimal house og deep house, det går helt fint men jeg merker at når hjertet virkelig begynner å dunke, det er når jeg hører deilige store melodier som løfter deg litt, og det er slik musikk jeg vil at Maksimal skal gi ut på sikt. Et eksempel på dette er låten Martin Andal har gjort for den første utgivelsen. Han lager på mange måter musikken jeg ville laget om jeg var i stand til det. Han har på mange måter alt på plass, jeg syntes han har fine melodier og sånne store lydbilder med fine synther, deilige trommer, mye perkusjon.  

 

admir

(Foto: Øystein Haara)

Hvilke utgivelser kan vi vente oss på Maksimal?

Den første utgivelsen er en 12″ med en låt av Pandreas, en av Martin Andal en av Boka og en låt som jeg har laget. Etter det har vi planlagt en EP av en Pandreas, en singel av Tarjei Nygård med noen medfølgende remikser, og i løpet av våren planlegger vi å slippe en EP av Martin Andal. Jeg gleder meg veldig til Pandreas sin EP, han har jobbet hardt de siste ukene i studioet og jeg føler at han får et mer og mer særegent uttrykk. Tidligere har han gjort en del låter som minner litt om Gold Panda og Four Tet men nå syntes jeg som sagt at han begynner å få sin helt egen stemme.   Skulle det dukke opp produsenter og musikere i Bergen som lager musikk langs de banene vi liker, og vi vil stå for, og det er fine klubblåter som går an å lytte på hjemme som har fine melodier, det er sånne ting som vi er glade i. Skulle det dukke opp noen som har det i Bergen som vi finner så er vi åpen for det. Vi er så heldige at vi har mange flinke folk i Bergen, og vi har mange foregangspersoner å se opp til.

 

Hva er planen for utgivelsene, har du tenkt å satse på fysisk format eller  digitale utgivelser?

Vi skal faktisk gjøre begge deler.  Sånn som jeg har forstått, etter å ha snakket med folk i bransjen og snakket med publikum, så virker det som om de som lyktes det er de som gjør begge deler. Vi gjør det demokratisk, folk kan velge hva de vil.  Så vi skal gi ut en 12” vinyl, men er også tilgjengelig digitalt på Itunes, Rhapsody, Google Play,  Juno Download, Spotify og Wimp. Min filosofi er at jeg vil gjøre musikken tilgjengelig, det skal være lett å få tak i.   Vinylen er også tett knyttet til selve Dj-kulturen og har vært en viktig del siden begynnelsen. Selv foretrekker jeg å bruke vinyl når jeg djer men, jeg mener på ingen måte at man må gjøre det. Da jeg begynte å dje brukte jeg cder, men jeg har gått over til vinyl fordi jeg syntes det er gøyere. Jeg husker fortsatt første gangen jeg klarte å beatmatche på vinyl, når det plutselig klikket. For meg er det også lettere å planlegge settene når jeg spiller vinyl. Det er mye lettere å huske hvordan en låt høres ut når en har coveret å se på og ikke bare en CD man har brent selv. En annen ting jeg har merket også er om man spiller ute og noen spør hvilke låter du spiller så kan man gi dem platen fysisk i hånden for å vise, i stedet for å peke på en tittel på en brent cd, man ser at de får et slags forhold til musikken med en gang, når de kan fysisk holde den i hånden. Jeg syntes også det er spennende å se hva folk får til når de spiller digitalt, om man vil ha inspirasjon til hvordan digital djing kan være så anbefaler jeg Boiler Room settet til Nicholas Jaar, der er det mye bra inspirasjon å hente.   Det er også greit å ha fysiske 12” for promoarbeid. Det er mye mer personlig å kunne gi en artist som spiller i bergen en 12” i hånden, enn å gi dem en link til en soundcloud. Når jeg har drevet litt promoarbeid med den første samleplaten nå har jeg først sendt en link til platen, og om djs vil ha den så sender jeg dem det fysiske produktet i posten. Jeg tror det fysiske formatet også har en funksjon i denne sammenhengen. Ja, og så er det jo selvfølgelig slik at det er en utrolig god følelse å sette på en bra mikset og trykket vinyl hjemme i leiligheten, da merker jeg at veggene begynner å riste, på en god måte.