Høsten er en festivaltid – høsten er Ekko-festivalens tid. Publikumet pakker seg inn i skjerf og hvalfarter til smauet der festen ønsket oss velkommen i fjor som årene før. Nabovarsel gleder seg og har funnet fram et knippe blinkskudd som bør oppleves under årets festival.

Luke Abbott

Fredag 17. oktober
Østre – Hus for lydkunst og elektronisk musikk

Luke Abbott fikk sitt store gjennombrudd i 2010 med debutalbumet Holkham Drones og ble fort en ettertraktet DJ på den europeiske klubbscenen. Abbott er kjent for å holde fast ved eldre og krevende produksjonsmønstre og musikken tar ofte utgangspunkt i enkle, nokså usofistikerte modulære synther. Med sitt unike lydbilde skiller han seg derfor ut fra den typiske klubbmusikken og live er han kjent for psykedeliske oppbygginger og episke klimaks. Abbott vil sannsynligvis falle i smak hos enhver synth-entusiast, men anbefales generelt for folk som ønsker seg en klubbopplevelse litt utenom det vanlige.

photo-lukeabbott
FOTO: Notown Recordings


Shackleton
Fredag 17. oktober
Østre – Hus for lydkunst og elektronisk musikk

Det er både fristende og med god grunn at vi kan omtale britiske Sam Shackleton som dubsteppens Darwin. Han har utvilsomt hatt en avgjørende rolle i utviklingen av elektronikamusikk. Gjennom sitt London-baserte plateselskap Skull Disco, har Shackleton utvidet det britiske dubstep-begrepet 0g lagt et grunnlag for artister som Mount Kimbie og James Blake.

shackleton

FOTO: Ekko

DJ Admir Kenan & Gray Chalk

Fredag 17. oktober
Østre – Østre Skostredet 3, Bergen

DJ Admir Kenan er ikke en ukjent fyr i Bergen. Både som DJ, konsertarrangør og sjef for plateselskapet Maksimal fungerer Admir Kenan som en toneangivende aktør på den bergenske klubbscenen. Tidligere har han samarbeidet med og varmet opp for artister som Tiger & Woods, Lindstrøm, John Heckle og John Talabot. Under årets Ekko går han sammen med kunststudent og musiker Florian Bürki aka Gray Chalk, noe som sannsynligvis vil bli en uforglemmelig klubbkveld og en meget verdig avslutning på årets første festivaldag.

admir1
FOTO: Øystein Haara.

DJ Harvey

Lørdag 18. oktober
Østre – Hus for elektronisk musikk og kunst

DJ Harvey etablerte seg som en av de hippeste DJene i London på 90-tallet og er definitivt en av de store snakkisene under årets festival. Ryktene sier at Ekko har prøvd å booke DJ-stjernen i hele flere år, men Harvey er åpenbart en travel fyr som er ønsket av hele verden. Da må man belage seg på litt ventetid. Nå er han endelig i Bergen, og lørdag 18.oktober avslutter han kvelden på Østre. Med utgangspunkt i melodisk dansemusikk er DJ Harvey kjent for sine fargerike, dramatiske og dynamiske DJ-sett. Varm gjerne opp med sporet Next To You (Soul Clap remix), og gå for all del ikke glipp av denne etterlengtede perlen av en DJ under årets Ekko.

harvey_press

FOTO: Ekko

Skatebård og Biosphere: bestillingsverk

Lørdag 18. oktober
Østre – Hus for lydkunst og elektronisk musikk

Telephones og Chmmr skapte hetebølge på dansegulvet da de i fjor urfremførte bestillingsverket Aloha Boreale. I år er det Skatebård og Biosphere som skal levere varene. Ekkosfestivalens årlige bestillingsverk blir av bergensbaserte Bård Aasen “Skatebård” Lødemel beskrevet som noe det skal gå an å danse til, forsvinne til, eller bli hypnotisert av. I ekte Ekko-ånd tar verket utgangspunkt i multikanalsystemer og flerstemte synthesizere. Med en felles interesse for både natur, science fiction, steder og tilstander med stor andel av fred og fravær av støy, later det til at Skatebård og Biosphere vil levere en lekker opplevelse.

Jaakko Eino Kalevi

Onsdag 22. Oktober
Østre – Hus for lydkunst og elektronisk musikk

En skulle tro den finske artisten hadde en musikalsk tidsmaskin. Som sendt tilbake fra fortiden, sitter Jaako Eino Kalevi igjen med de beste lydene som han igjennom musikken sin skaper et helt nytt og særegent lydutrykk. Om det ikke er en tidsmaskin så er det i det minste noe vi ikke har hørt tidligere. Han beveger seg på tvers av sjangre og presenter både disco, psykadelia, synthpop og dub i den deiligste harmoni. Under selskapet Domino ga Kaveli ut EP’en “The Dreamzone”, som satte musikkens hans på dagsorden. Og det i grevens tid, for det er ingen tvil om at Kaveli er en musikalsk sjeldenhet. Og saksofonsoloen, den ville han spille selv. Hva gjorde Jaakko? Han lærte seg å spille saksofon.

69ae6592_Jaakko Eino Kalevi. By Harley Weir
FOTO: POWERLINE AGENCY

FILM: “The Delian Mode”

Onsdag 22. Oktober
Østre – Hus for lydkunst og elektronisk musikk

Med en solid grad i matematikk og musikk fra Camebridge gjorde Delia Derbyshire sitt inntog i elektronikaverdenen. I “The Delian Mode” får vi se hvordan det var å leve som ung kvinne i musikkbransjen på 60-tallet. Etter å bli nektet jobb i plateselskap, forså allikevel revolusjonere markedet med et talent som har satt varige spor i musikkhistorien. Mest kjent er hun for å ha komponert kjenningsmelodien til verdens mest gjenlevende serie “Doctor Who”. Derbyshire anses som en legende i BBCs lydproduksjon etter å ha skapt flere av den britiske radiostasjonens stykker. Igjennom bilde og lyd bærer filmen et godt preg av Delia Derbyshires personlige lydutrykk.

Silje Nes “Mirrored/Mirror

Torsdag 23. Oktober
Østre – Hus for lydkunst og elektronisk musikk

Et fyldig lydbilde skapes i Siljes bittersøte toner og sarte vokal får pillerom. Artisten er opprinnelig fra Sognefjorden, men bor for øyeblikket i Berlin. Musikken hennes er personlig og eksperimentell, med en solid bro mellom singer/songwriter og elektronika. En deilig og høyst etterlengtet kombinasjon under en musikkfestival arrangert på høsten. “Mirrored/Mirror” er et konsertprosjekt i samarbeid med Blank Blank Film, sprunget utifra 7tommervinylen ved samme navn som ble sluppet i 2013.

Future Brown

Fredag 24. oktober
Østre – Hus for lydkunst og elektronisk musikk

På Ekkos nettsider omtales Future Brown som globalisering i praksis. Den New York-baserte produsentgruppen består nemlig av fire medlemmer med bakgrunn fra blant annet Kuwait, India og Puerto Rico. Sjangermessig henter de inspirasjon fra alle verdensdeler med elementer fra hiphop, dancehall, R&B, grime  – og alle andre beslektede sjangre -, trygt plassert under den store elektronikaparaplyen. Resultatet er et friskt futuristisk uttrykk som gjør Future Brown til en av de mest interessante bookingene som topper Ekkoprogrammet i år. Gruppen ble nettopp signert av plateselskapet Warp Records, som huser blant annet Aphex Twin og Hudson Mohawke, og det store gjennombruddet antas å være rett rundt hjørnet. Her gjelder det altså å kjenne sin besøkelsestid.

Pandreas

Lørdag 25. oktober
Østre – Østre Skostredet 3, Bergen

Pandreas åpenbarte seg med låten Flygespark i 2013 og befester seg sammen med blant annet Drippin, Cashmere Cat og Burning God Little som et vitkig bidrag til den norske elektronikamusikken. Med klare likhetstrekk til Gold Panda skaper Pandreas gigantiske lydlandskap bestående av pulserende synther og vakre melodier. Pandreas er åpenbart et stort talent og hans majestetiske og hypnotiske natur er noe som absolutt bør oppleves og lyttes til under årets Ekko.

FOTO: Jarle Hovda Moe

Floating Points

Lørdag 25. oktober
Østre – Østre Skostredet 3, Bergen

Floating Points avslutter Ekkofestivalen med et dypdykk ned i soulens verden. Britiske Sam Sheperd er en av pådriverne bak Eglo Records og jobber både som DJ, produsent og låtskriver. Til vanlig er han hjerneforsker. Nå for tiden seiler han opp som en av de ledende DJene på klubbscenen i London, og med en forkjærlighet for jazz og soul er det trygt å si at det både blir hett og svett når Floating Points runder av Ekkofestivalen på Østre.

KLUBBGUIDE

 

DJ Multi Tati
Café Opera, Fredag 17. oktober – 23:30

Miss Tati er mer enn en “syngedame”, hun er rett og slett en svært musikalsk person som har elsket house, soul, r&b og beats i lang, lang tid. I det siste har hun begynt å DJ-e mer og mer ute, og på dansegulvet denne kvelden finner du masse deilig housemusikk fra Sør-Afrika, disco og flotte grooves fra NY til Berlin. In every disco I get in.

 

Magic Playground #2
Landmark, Fredag 17. oktober – 21:00

Gjør som Alice og ta et dypdykk ned i underbevissthetens lykkerus. Det er ikke mye mer enn mat, musikk og moro som skal til for å gjøre en veldig, veldig glad. Som om dette ikke var nok debuterer Dr. Crooks Playground. For en opplevelse. Heia Dionysos!

 

Fett og Strædet presenterer: KUUK Live og hits 2 hard DJ Crew
Strædet, Lørdag 18. oktober – 22:00

Du verden! Detta blir ekspresivt -sa kjerringa. Ja, det blir det. Liveband -sa folk. Det er ikke mye mer en kan ønske seg en lørdagskveld. Når Rap og Punk i full mudur fyller Strædet, på et nivå som kun KUUK behersker, er det verdt å la seg rive med.