Maksimalisme med Njaal– Det som er gøy med å gå på klubb er at det kan føles som en unik situasjon. Da blir det kanskje enda gøyere hvis det føles enda mer unikt. Derfor tenkte vi å lage musikken på klubben.

Njål Paulsberg, også kjent som Njaal, snakker om Klikk!, et helt nytt klubbkonsept der det ikke bare skal spilles plater, men også improviseres og bygges opp tekno/house/bass-låter fra scratch. På Landmark 7.februar har han med seg DJ Tobii.

N: – Jeg visste at Tobii hadde mange bokser. Og at han kan trykke på de.

Hva er den ideelle klubbkvelden da?

T: – Det har mye med dagsform å gjøre. Av og til kan du være på en stor klubb med et stort navn, men du kjeder deg i hjel fordi ting ikke funker. Så går du ned i en skitten kjeller med lite folk og elendig anlegg, men det er et eller annet med stemningen som bare sitter den kvelden.

Pliktdansing er kjedelig?

N: – Ja. Folk skal feste til musikken vi spiller. Vi kjører ikke opplegget som en konsert. Vi vil at folk skal danse, men vi står bak boksene våre. Jeg vil ikke at det skal bli et fokus på oss, folk skal bare ha det gøy.

Teknoimprovisasjon i praksis da?

N: – Du må ha god oversikt. Det skjer fort seks eller syv paralelle ting på hver maskin. Det gjelder å kunne ha mange tanker i hodet på én gang, men det krever likevel ikke at man er noe flink til å spille.

Ikke?

N: – Nei, vi spiller ingenting. Vi står ikke med keyboard og spiller solo. Det er ikke det vi har lyst til. Målet er å lage knusehard tekno, fremfor å spille og være imponerende.

T: – Når du spiller et instrument så blir du indoktrinert til å spille på en spesifikk måte. Med tekno jobber du med sekvenser. Du stiller inn knappene og bestemmer at det steget i denne sekvensen skal være den tonen, og dette skal være en annen tone. Det er en helt annen måte å tenke musikk på.

Er det en større frihet i tekno, da?

T: – Nei, mye mindre frihet. Når vi begrenser oss til boksene våre så snevrer vi inn mulighetene våre.

N: – Men det som er gøy er at boksene er veldig fleksible, og vi har koblet sammen mange av de. Plutselig når man begynner å skru på én knapp, så skjer det ting helt andre steder.

Njaal og DJ Tobi har snakket overraskende lite med hverandre på øvingene. Nesten aldri øyekontakt heller.

De bare lytter og responderer.

T: – Det gjelder ikke å bare legge til og legge til, men høre og være oppmerksom på hva som skjer i lydbildet. Det som er spennende med denne typen improvisasjon er at man må gjøre ting litt fort og på stedet. Du kan ikke være opphengt i smådetaljer. Det gjelder å få ut en idé relativt kjapt og få ting til å sitte.

N: – Det blir som et DJ-sett, bare at vi er en del av vårt eget DJ-sett.

Beskriv kvelden gjennom tre låter?

N: – Jeg føler det må bli Eye of The Tiger fra Rocky. Så blir det Final Countdown med Europe. Og kanskje den der Wagner – Ride Of The Valkyries.