Skjermbilde 2014-06-29 kl. 18.06.41
Før John Olivers tirade mot FIFA introduserte han «The Sausage Principle», en slags ny versjon av et gammelt ordtak. Han hevder at om du elsker noe, bør du  aldri finne ut hvordan det ble laget. Kanskje det er et snev av sannhet i dette utsagnet, og kanskje de som elsker fotball-VM ikke bør lese for mye om FIFA. Uansett, det finnes ingen regel uten unntak. Jeg har gjennom radioprogrammet 99% invisible (omtalt her) kommet over et nytt program som jeg på det varmeste vil anbefale. Det handler ikke om pølser eller fotball, men om musikk og hvordan enkelte låter blir til. Hva er inspirasjonen bak dem, hvordan ble de til og hvordan høres de individuelle delene, som skaper helheten, ut?

«Song Exploder» består for øyeblikket av knappe 12 episoder, som hver dissekerer en låt. Jeg er imponert over utvalget av band de har klart å få tak i. En kan blant annet nevne: The Postal Service, Baths, Nite Jewel, Converge, The Album Leaf og Daedalus. Programmet balanserer på en hårfin grense mellom å la musikerne presentere musikken på sine egne premisser, men passer også på at det ikke sklir ut i tekniske detaljer. Episodene er relativt korte, og gir deg en ny forståelse for låtene etter at episodene slutter. En av de episodene jeg likte best var episoden om Daedalus. Jeg har egentlig aldri vært noe særlig fan av han og var usikker på om jeg hadde lyst til å høre episoden i det hele tatt. Det viser seg at låten han dekonstruerer er en låt under navnet «Experience». Greit nok, tenker du kanskje. Det interessante med denne låten er at den har fått et helt nytt liv i hip hop. Sjekk det ut!