George Duke 1946-2013.

George duke gikk bort i dag 67 år gammel. Han var en ekstremt innflytelsesrik komponist og musiker, han var også en av få medlemmer i den ekslusive klubben “mennesker som klarer å se kul ut med en keytar”. Det syntes jeg sier litt om hvor kul han egentlig var.

george-duke-82

Katalogen hans består av rundt 30 soloalbum, og han har jobbet med mange av de virkelig store navnene. Han spilte tangenter på 13 av Frank Zappas album, jobbet med Miles Davis, og Michael Jackson. Duke spilte i hovedsak Fusion-Jazz gjennom karrieren, men hans innflytelse strekker seg mye lengre enn jazzklubbene. Gjennom årene har Dukes låter dukket opp som samples på en rekke plater. Kanskje det mest kjente tilfellet finner man på låten Digital Love  av Daft Punk hvor de sampler  I love you more fra Master of the game albumet.

Listen av artister som har samplet Duke inkludere en rekke navn som for de fleste er ganske kredible, A Tribe Called Quest, Mf Doom og Madlib. Dette mye på grunn av hans helt distinke sound, sin vilje til å eksperimentere og sin gjenkjennelige vokal.

Låten For Love (I Come Your Friend) ble samplet av MF Doom på låten I Hear Voices.

Den samme låten ble covret av Thundercat  på hans debutalbum for Brainfeeder. Thundercat er kanskje mest kjent for å ha spilt bass for Flying Lotus og Suicidal Tendencies før han nå har gitt ut to soloalbumer. Hans versjon av denne låten introduserte en ny generasjon av musikkfans for George Duke, og man hører tydelig at George Duke har hatt en påvirkning på Thundercat i hans øvrige utgivelser.

Med en så omfattende diskografi og en så ustrakt innvirking på dagens musikk er det vanskelig å skrive noe fornuftig om George Duke uten at det blir ekstremt langtekkelig. Musikken får heller tale for seg selv.

http://www.youtube.com/watch?v=ma9D8elyPH0