Foto: Saskia Uppenkamp

Foto: Saskia Uppenkamp

Det er alltid gledelig å se at Bergensregionen og Bergen som by produserer nye artister som er verdt sine 15 minutter, og av og til dukker det opp artister som fortjener mer enn femten minutter; gjerne hele førtifem minutter – den tiden en konsert vanligvis får på festivaler og diverse. Noen artister er verdt en hel kveld. En artist som er ute etter å etablere seg i sistnevnte kategori er Henning Severud, Telephones, en Sotraværing som dro til NTNU for å studere musikkteknologi, ble ansatt i P3s redaksjon, men som tok permisjon for å følge guttedrømmen. Han er nå i Berlin. Drømmenes by. Den elektroniske musikkens by.

Alt dette er en enorm risiko; forlate en ok jobb på et ok sted (P3, ikke Trondheim). Men det bærer frukter. Telephones har sluppet en kjempefin 12″-singel på plateselskapet Full Pupp, som drives av Prins Thomas. Han har kommet med en rekke remikser; og det er flere flotte ting i vente fra denne karens produksjonsstudio i Berlin. Vi inviterte Telephones til å fortelle om hans topp fem fra i fjor:

TELEPHONES – TOP FEM

Kanskje ikke nødvendigvis topp 5 – til det blir “kulturutgivelser” litt for bredt. Men her er fem personlige favoritter og strålende eksempler på hvorfor vi kan vinke farvel til 2010 med en tilfreds mine og fortsatt tro på menneskeheten.

NEU! Vinyl Box – Grönland Recordings
Topp investering for alle som kanskje har ett NEU!-album på CD, fire låter på mp3 og noe greier bortgjemt på en gammel Basf-kassett, men skulle ønske de hadde alt på vinyl. Her er alle utgivelsene pluss den tidligere uutgitte NEU! ’86-platen med et par aldeles nydelige låter perfekt for alle som liker både 80-tallet og NEU!. I tillegg følger det med masse godsaker, bildebok, stensil (så du kan proklamere din tyske kjærlighet på et hvert gatehjørne eller en tskjorte) og selvfølgelig downloadkode så man kan smelle alt rett over på spiller’n og jogge seg inn i det nye året med deilig tysk kål på ørene. Akkurat slik en feita og dyr box-release skal være.

Gala Drop – Overcoat Heat EP – Golf Channel Recordings
Fra reutgivelser til nye spirer. Denne portugisiske kvartetten lager noe av det fristeste jeg har hørt i hele år. Golf Channel, en label jeg kommer til å følge med monokkel i 2011, byr her på en fantastisk og kaleidoskopisk syretripp. Når stiften treffer rillene fylles hodet med feststemte gamelan-munker, Tony Allen’er i bermudashorts susende nedover vannsklier med flytende heroin, likbleike tyskere som sjonglerer kålhoder og kokosnøtter om hverandre, dansende geishaer med I

ENO Musikkmagasin
Ubeskrivelig tilfredsstillende å kunne lese ambisiøs, kreativ og duggfrisk norsk musikkjournalistikk i bladformat igjen. Ikke bare er bladet en fryd for pupillene men også blottet for hemninger i sjanger, tid og form. Inspirerende. Enkelt og greit.

Altered Zones Blog
Din hyggeligste nye portal til noe av det beste og “rareste” musikkblogsfæren har å by på. Pitchfork har sammen med 14 finfine blogger, bl.a 20 Jazz Funk Greats og Gorilla vs Bear, laget en side dedikert til musikk litt til venstre for malen; DIY-band, kassettutgivelser, afrikansk synthmusikk, elektronisk psykedelia, støymusikk og undergrunnspop i de herligste fasonger – pent pakket inn i blant nydelige platecover og smekre illustrasjoner. Stort pluss for at man også kan spille seg gjennom musikken på bloggen fortløpende til man plutselig slumper over noe ukjent og nytt man kan forelske seg i.

http://alteredzones.com/

James Holden – DJ Kicks
Tja. Hvorfor ikke runde av året med en genistrek av en miksplate? I så måte må dette være noe av det mest forfriskende i hele DJ Kicks-serien (og der er det mye å ta av!). Kanskje en av de mest suggererende og kreative miksteipene jeg har hørt på årevis. Holden trekker opp et et galskapens urverk av elektronisk krautrock, dronedisko, psykedelisk synth, musique concréte, acid house og sval techno. Utrolig smakfullt satt sammen og tight som et atomur.

Godt nyttår!
-Henning