De siste syv årene har vi sett oppblomstringen av skribenter, prosjekter og ideer som tilhører internett fullstendig og som, hvis man lar kriteriestrengheten ligge, har mye av den samme ånden som DIY/indie-mentaliteten man finner i fanziner. Den første bølgen av slike nettfanziner og blogger førte til en utvidelse av innhold, tematikk og stil. I Alisa Larsen har vi en person som på mange måter representerer dette skiftet og som har greid å utføre sine prosjekter med en reell interesse for ung og alternativ kultur. Bloggen “Alisa om alt” startet slik mange ungpikeblogger gør; som en personlig logg for interessene sine, men utviklet seg til å bli en blogg mange fulgte med på – interessen for ny musikk, film, litteratur og mote var fremtredende nok til at alle som deler slike interesser kunne relatere til det. Den klareste materialiseringen av disse ideene var Brgnstil, en blogg som baserte seg på gatebilder av mennesker i Bergen Sentrum og klærne de hadde på seg; med holdningen om at klær og mote er ekspressivt og skal ses i sammenheng med alternativ kultur ellers.

Tilbake til 2010. Her er Alisas liste over hennes topp fem publiseringer i 2010, og hennes begrunnelser:

Matthew Dear – Black City

“Black City” er en plate som bygger en lekker bro mellom klubbmusikk og stueren hjemmelytting. Helt passelig var det at platen kom ut i det vi gikk inn i mørketid. Ingenting føltes mer rett enn å luske seg hjem med lut rygg og ustødig gange fra byen en novembernatt til “Honey” og “Slowdance”. Jeg tipper at ingen låt har fremkalt flere seige shouldershakes enn “Little People (Black City)” en fredagskveld. Dear har klart å skape noe man ikke helt klarer å legge fra seg – en plate man tenker på mens en stirrer apatisk ut luften og en kompis prøver å forklare noe “viktig”. “Black City”s favn er noe en gleder å komme hjem til.

Caribou – Swim

Jeg kan huske suspensen som satte seg i meg i forkant av den nye Caribou-plata, allerede i tidlig januar. Problemet var bare at det var var fire vanvittige måneder til den kom ut. Til min fryd og fornøyelse forvillet jeg meg inn på en nettside av slaget sharing-is-caring i mars og plukket med meg hele greia da. Resultatet etter “Andorra” og tre års ventetid var overraskende kommersielt, men samtidig kompleks og variert. Det ble ikke akkurat mindre deilig av at Dan Snaith klarte å servere et fantastisk liveshow under Øyanatt på Blå, der blant annet “Jamelia” fremkalte tårer. Caribou eide første halvparten av 2010.

Gold Panda – Lucky Shiner

Til tross for at jeg for det meste sitter hjemme og hører på skrånglete analog-indie er mine tre favorittutgivelser i 2010 av det elektroniske slag. Gold Panda står for det siste av dem på min liste. “Lucky Shiner” bød på noe beroligende og organisk, men likevel herlig energisk som jeg ikke har sett makan til på lenge. På YouTube har han blitt kalt “den nye Nathan Fake”. Hm, kanskje det. Klart er det at han har en lysende fremtid, når til og med BTs anmeldere skjønner “ka det går i” og belønner den med en sekser.

ENO

I går (tirsdag 28.12.2010) ble ENO kåret til “Årets norske utgivelse”. Det har jeg òg tenkt å gjøre. Ikke bare er ENO det mest estetisk korrekte tidsskriftet som er blitt utgitt i fedrelandet, men artiklene, fotografiene og illustrasjonene er dessuten også av eksepsjonelt høy kvalitet. Med en vanvittig evne til å hente inn interessante kulturaktører og la dem skrive om ting de selv brenner står ENO for noe helt unikt i norsk musikkjournalistikk. De to foreløpig utgitte numrene har i hvertfall vært en fryd fra perm til perm. ENO skriver om det jeg ikke visste at jeg ville lese om.

Young Dreams

De sier Facebook er den nye platformen for ny musikk. Det beviste Young Dreams da de klarte å spre musikken sin til hele musikk-Bergen i løpet av 24 timer – kun ved hjelp av et par likes og shares. Forøvrig er Young Dreams også noe av det nydeligste og mest forfriskende jeg har hørt fra byens unge musikkmiljø på en evighet. De har kanskje ikke gitt ut så mye konkret helt enda, men det er akkurat det som gjør dem så spennende. Passe tropisk, romslig og generelt sett trivelig.