Jeg vil gjerne ønske vår nye skribent og bidragsyter Odin Drønen velkommen. Jeg møtte Odin for flere år siden på et mørkeromskurs. Kurset hadde som formål å utforske den magiske prosessen fra et bilde blir tatt, til det blir fremkalt. Hele syklusen, fra filmens eksponering, til det når papiret.

Etter å ha vært på dette kurset ble det egentlig ganske klart at Odin hadde et talent både for fotografering, men også formidling. Derfor er det en glede å kunne si at han kommer til å underholde oss — meg og deg kjære leser — annenhver torsdag med å skrive om fotografi. Jeg ba Odin introdusere seg selv, her er hans introduksjon:

tumblr_muzm193E3a1rgk5v3o1_1280

“Jeg ble fortalt at jeg kunne begynne med å introdusere meg selv. Jeg er fra Bergen eller Voss — det spørs hvem jeg snakker med. Jeg liker å bygge ting, men har aldri bygget noe som er i vater. I 2007 var jeg på Bylan. Jeg har en banjo, men kan ikke spille. Jeg har bodd to år i Lofoten, og er en jævel på å kjøre gressklipper. Familien min har enda ikke helt gitt opp håpet om at jeg skal bli ringnotskipper.

Mitt navn er Odin og jeg er mer eller mindre fotograf. Riktignok eier jeg kun tre linser og er ikke i nærheten av å kunne leve av foto.

Det å satse på å bli fotograf er en heller tvilsom økonomisk avgjørelse. Litt i samme gate som å satse på å bli musiker, produsent eller kunstner. Sjansen for å gjøre det stort er omtrent den samme som en gjennomsnittlig fotballspiller har for å havne i tippeligaen. Med mindre man satser på skolebilder eller konfirmantfoto, kan man egentlig se langt etter alt som heter stabilitet, og det er egentlig helt ok. Det ordner seg sikkert. Foto er jo så enkelt: sikt, fokuser og skyt —  nesten som å skyte med luftgevær bare enklere. Når jeg tenker over det kjenner jeg faktisk ingen som ikke kan fotografere. Alle jeg kjenner kan dermed kalle seg fotografer. Om det er spesiellt lurt av dem å gjøre det er en annen sak.

Alle har hørt det tusen ganger før; ett bilde sier mer enn tusen ord. Det er sikkert sant. Men ingen sier noe om hva ordene former, eller om de i det hele tatt gir mening Det å kunne fotografere kan i grunn sammenlignes med det å kunne skrive; det er ganske enkle saker som kan kompliseres i det uendelige. De fleste kan skrive, men få er forfattere. De fleste kan fotografere, men få er fotografer.

Det er her jeg kommer inn. Min plan er å gjøre fotografi og fotografering litt mer komplisert enn det trenger å være. Peke på litt fotografer, hinte til noen andre og sist men ikke minst, så skal jeg poste alt for mange bilder.”

 

For å se mer av Odins arbeid sjekk:

http://odind.tumblr.com/