For ikke så veldig lenge siden postet vi den finfine videoen til Utakks “Ole Bull 2.0”, hvor de sykler rundt i Bergen. Som vanlig stjeler byen showet. Her er fem videoer hvor Bergen spiller en viktig rolle for musikkvideoen den er med i.

Jonas V ft. Petter Beyer: Sonar Ut, Flippar Ut

Denne videoen er sann, fordi av og til føles Bergen som et eneste stort byggeprosjekt. Spesielt utenfor sentrum går det unna. På mange måter er den Slettebakken (hvor Kasper Romskip & Planeter og Sanhueza vokste opp) Jonas V og Petter Beyer rapper om noe som tilhører fortiden, noe byggplassene i videoen understreker. Men det føles også urbant og skittent, noe Bergen kan finne på å være.

Popium – Favourite Blunders

Frank Hammersland kom fra Pogo Pops og var vant til å være en ordentlig frontfigur, i et ekte rockeband. Å spille hovedrollen i det som er en faktisk kortfilm er ikke noe man bare gjør når man spiller i band. Hammersland gjorde det. Og som bonus får vi Møhlenpris og Haukeland i viktige biroller.

Kings of Convenience – Failure

Denne videoen er stort sett så sann som det kan bli, når det gjelder KoC. Erlend i en by og utforsker, på eventyr. Eirik trygg og hjemme. Men det som er ment å være en video som skal vise fram de to ulike virkelighetene for duoen viser seg å vise fram båndet mellom de to – og hvorfor Bergens avstand til andre europeiske storbyer kun er geografisk og ikke i ånden.

Kakkmaddafakka – Drø Sø

Kakkmaddafakka har en interessant videostrategi. Hvis penger blir brukt så postes det under deres eget navn på offisielle kanaler. Hvis deres faste designer Mario Urban lager noe, som oftest uten penger, postes det på hans profil. “Drø Sø” er den videoen som egentlig skulle ha blitt postet under Kakkmaddafakkas eget navn. Det er den videoen som er nærmest å fange ånden til en gruppe av mennesker som lever av å gjøre det som ikke er lov. Nattbading på Nordnes Sjøbad, med venner, midt på sommeren, er trolig det beste Kakkmaddafakka kan vise fram av Bergen til musikken sin.

Taake – Nordbundet

Ok, så det er en del problematiske trekk med Taake i tekstene deres, men uten tvil er de bidragsytere til å holde fanen høyt for svartmetall fra Bergen. Rent personlig kan jeg ikke gå god for dem på et videre plan, nettopp på grunn av deres tekstunivers. Det flørter for mye med høyrevridd nasjonalisme og det er ikke noe svartmetallen nødvendigvis trenger å inneholde. Jeg vet ikke nok om Taake til å si noe om hvor ektefølt aggresive tekstlinjer om “Muhammedanere” eller nasjonsfascisme er ektefølt, men det er der og det noteres. “Nordbundet”, blant deres mest tilgjengelige musikkvideoer viser frem estetikken til bandet, samt at det plasserer dem i både en større historisk kontekst av band som har bidratt til sjangeren og, eh, viser fram områdene rundt Bergen på en måte du neppe finner i en Tv2-montasje med det første.

For av dere som ikke fikk nok, så anbefales også Arne Pedersens og Kyrre Mathisens fantastiske Machine Birds-video: http://www.youtube.com/watch?v=erETBz9-eFA


popium