For noen dager siden hadde jeg, her på Nabovarsel.info, et innlegg som tok utgangspunkt i “Jeg Vil Være Søppelmann”, en gammel norsk houseklassisker som mange har et nerdete, kjærlighetsfullt forhold til. Saken var også det første innlegget i serien “Footnotes”. Det ville vært rart å innlede en slik serie uten fotnoter til fotnotene, så la oss ta en liten titt på Tore Kroknes.

Etter å ha vært en nøkkelperson i å sette bergensk house på kartet døde Tore Kroknes natt til langfredag i 2001. Dessverre kom ikke det tragiske bortfallet brått på. Tore hadde en medfødt hjertefeil og var alvorlig syk i en periode før han gikk bort.

Annie - The Greatest HitMen før den tid rakk han å etterlate seg en arv som ga kunstneriske ringvirkninger lenge etter hans død. Det var fordi han hadde kunnskap og vilje til å blande seg opp i mye rart. Blant annet var han designer og med hans direkte involvering i uttrykket til Tellé Records – både som musiker og grafiker – fikk hans idéer skinne videre etter hvert som Tellé og søsteretikketene markerte seg internasjonalt – også etter hans død. Han ga ut musikk som soloartist, men produserte også Annies gjennombruddslåt “The Greatest Hit”. Den som sampler Madonnas “Everybody”. Låten ble en kjempesuksess og Annie har siden den gang gått videre som en av Norges kredible popeksporter med en fot mellom kommersiell pop og undergrunnsestetikk. Litt som “The Greatest Hit”, altså. Erot var også en slags redaktør, om du vil, for “Jeg Vil Være Søppelmann” hvor han tok fatt i Torskes noe surrealistiske natur og strukturerte den til å bli en seriøs, selvsikker vinner på dansegulvet.

Sammen med Torske, en av de få personlighetene i bergensk musikkliv som delte hans musikalske estetikk og internasjonale anerkjennelse, skapte han klubbkonseptet “Kennel” på utestedet Agora som lå der Luux ligger i dag: Christian Michelsens gate 49. Det fins mange historier herfra, og stedets innhold er en viktig grunn til hvorfor bergensk alternativ musikkliv 1998-2007 høres ut slik det høres ut. Men det er et større tema, som vi tenkte å spare til en annen gang.

Et tema vi kan ta her og nå, er musikken. Det er mange som mener at han la grunnlaget for andre norske houseartister og spesielt den oslobaserte synthdiskoen (ofte omtalt som space disco) sin stil. Tores musikk var råere enn det Lindstrøm, Prins Thomas og Todd Terje skulle bli kjent for. Det var den kjærlige, varme og inkluderende fandenivoldskheten som karakteriserte både klubbkonseptet, miljøet rundt ham og Erots musikalske estetikk. Varm discolyd, samples, styggjazz og relativt tunge housebeats med innslag av perkusjon fra hele verden. Ingenting var hellig, så lenge det fikk folk til å danse. Ingenting var for pent, og ingenting for stygt hvis det ble noe unikt og bra over det. Ikke rart folk lot seg inspirere.

Iben Elster la ut en flott miks, fra Olle Abstracts gamle P3-program, som er til minne for Erot. Den ligger her, til glede for oss:

Minnesending for Tore Kroknes aka Dj Erot. NRK P3, 2001. Med Dj Abstract og Dj Strangefruit. by Iben Elster on Mixcloud